Pravna savjetnica Suda BiH učestvovala na sjednici Radne grupe za krivično pravosuđe i vladavinu prava (CJ-ROL)

24.05.2024, 14:36

Predstavnica Suda BiH, gđa Dženana Deljkić Blagojević, pravna savjetnica u Apelacionom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine, učestvovala je na plenarnoj sjednici Radne grupe koja je održana u srijedu 22. i četvrtak 23. maja 2024. u Abudži (Abuja), Nigerija, na kojoj se razgovaralo o dobrim praksama zaštite svjedoka i nosilaca pravosudnih funkcija.

Svoj doprinos diskusiji dala je online uključenjem na temu Zaštita svjedoka u kontekstu predmeta terorizma i organizovanog kriminala te sigurnosti sudnica i sudskih zgrada u toku sudskih postupaka. Pravna savjetnica Blagojević je skrenula pažnju na konkretne izazove u primjeni mjera zaštite svjedoka i razmjeni dobrih praksi i inovativnih pristupa kako bi se osigurala sigurnost i integritet svjedoka u toku sudskog postupka pred Sudom Bosne i Hercegovine, uključujući i primjenu mjere anonimnosti te osiguranja pažljivog postupanja sa (osjetljivim) svjedocima, u okviru kojeg je pojasnila sigurnosne protokole i strategije upravljanja sudskim postupkom koji su od pomoći u stvaranju sigurnog okruženja za vrijeme ročišta za sva lica koja su prisutna u sudnici Suda Bosne i Hercegovine.

 

Radna grupa za krivično pravosuđe i vladavinu prava (CJ-ROL), koju predvode kopredsjedavajući Italija i Nigerija, fokusirana je na ključnu ulogu sektora krivičnog pravosuđa u borbi protiv terorizma i u tom smislu pokazuje posvećenost ovog Foruma pružanju podrške pristupima koji se zasnivaju na vladavini prava i poštivanju ljudskih prava.